Corneliu Vadim Tudor – o viață ”de pamflet”

Corneliu Vadim Tudor a fost una dintre cele mai controversate, dar și spumoase personalități din România. De multe ori, ieșirile lui publice au degenerat în derapaje, multe peste limitele normale. Cu toate astea, el le-a considerat tot timpul ca fiind doar ”un pamflet”.

”Să trăiască-n veci Partidul!”

Înainte de Revoluția din 1989, Vadim Tudor a fost ziarist la Săptămâna, Luceafărul, România Liberă, și Flacăra, acesta fiind un veritabil ”răsfățat” al regimului, care se bucura de o viață cu multe privilegii. În timpul liber, scria poezii, unele dintre ele fiind adevărate ”ode” adresate Ceaușeștilor.

Vadim, recitând cu patos un poem închinat lui Nicolae Ceaușescu

Vadim nu moare, Vadim se transformă

După evenimentele din Decembrie 1989, Vadim Tudor intră în politică, fiind fondatorul Partidului România Mare (PRM). Există unele zvonuri care spun că partidul ar fi fost creat în ”laboratoarele” de la Palatul Cotroceni, pentru a face din restul partidelor ”răul cel mai mic”.

În paralel cu activitatea politică, Vadim Tudor înființează și două ziare, Tricolorul și România Mare. Prin intermediul lor, el își va exprima ideile politice, dar va publica și ”pamflete” îndreptate către adversarii lui, politici sau nu.

De exemplu, despre Corneliu Coposu – ”Seniorul” politicii românești spunea că seamănă cu o ”broască râioasă”, iar despre Regele Mihai I scria că este ”Mișu Bâl-Bâl”, făcând referire la defectul de vorbire al Majestății Sale. Unele dintre aceste articole îi vor aduce procese, în urma cărora va fi nevoit să achite despăgubiri.

O altă componentă importantă a politicii editoarele a celor două publicații erau așa-zisele ”liste”. Liste cu persoanele care vor executate in direct pe stadion, după ce Corneliu Vadim Tudor și PRM-ul lui vor prelua puterea în România.

Da, ați citit bine, execuții pe stadion. În anii ’90, Vadim plănuia să țină execuții pe stadion, unde să împuște toți ”mafioții”. La un moment dat, prin 1994, primul ”mafiot al țării” (în viziune Vadimistă) era nimeni altul decât gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Spre finalul decadei, discursul său politic s-a domolit puțin. Acesta nu mai voia să facă execuții pe stadioane, ci doar să ”umple pușcăriile cu mafioții”. După 10 ani de ”democrație originală”, în care toate speranțele românilor de mai bine s-au năruit, Vadim și partidul lui erau din ce în ce mai populari.

Explozia sa în popularitate se produce la începutul anului 1999, când apare cel mai mare scandal mediatic din Ronânia acelor vremuri. Prezent în emisiunea lui Dan Diaconescu de la Tele7ABC, Vadim susține că Președintele Emil Constantinescu ar avea o idilă cu tânăra actriță Rona Hartner (fie-i țărâna ușoară).

Scandalul s-a mutat în emisiunea lui Marius Tucă de la Antena 1. Pus față în față cu Rona Hartner, Vadim o ironizează pe tot parcursul emisiunii. După 30 de minute, sătulă de comportamentul Tribunului, ea iese din studio, dar nu înainte să-i arate ”degetul mijlociu” politicianului.

Vadim Tudor și Rona Hartner în emisiunea ”Marius Tucă Show” de la Antena 1

”L-am votat că e diliu”

În anul 2000, erau din nou Alegeri Prezidențiale. Finaliștii păreau să fie aceiași, Emil Constantinescu și Ion Iliescu, dar se petrece un eveniment neprevăzut: Constantinescu iese în vară la televizor și anunță că nu va mai candida pentru un nou mandat.

Din acel moment, doar 2 candidați mai erau siguri: Ion Iliescu (PDSR) și Corneliu Vadim Tudor (PRM). Partidele de dreapta nu s-au înțeles în privința unui singur candidat, așa că au fost vreo 3, care și-au împărțit între ei voturile: Mugur Isărescu (CDR), Petre Roman (PD) și Theodor Stolojan (PNL).

Seara primului tur al alegerilor avea să aducă România în stare de șoc: Corneliu Vadim Tudor intra în turul II cu Ion Iliescu, PRM devenea al doilea partid parlamentar din România, iar PNȚ-CD era scos din Parlament pentru că nu reușise să atingă pragul electoral.

Între cele două tururi de scrutin, Vadim își dorea să aibă o dezbatere electorală cu Ion Iliescu, în care să-l țină ”în corzi” și să-l ”termine”. Știind că nu îi poate face față, Iliescu refuză dezbaterea și merge singur la toate emisiunile.

De teama unui președinte extremist, care ar putea devia firavul parcurs democratic și european al României, restul partidelor îl susțin în cor pe Iliescu. Acesta câștigă alegerile prezidențiale, cu două treimi din voturi, și toată lumea poate răsufla ușurată.

Între 2000 și 2004, Vadim Tudor a fost unul dintre liderii opoziției parlamentare, dar apărea tot mai rar la televizor. ”Gurile rele” spun că ”ordinul” ar fi fost dat de Adrian Năstase, care controla o bună parte din presă și care se temea oarecum de Vadim.

În ciuda acest fapt, el își găsește ”refugiu” în emisiunea de la OTV a lui Dan Diaconescu, vechiul său prieten. Doar că la un moment dat, fix din cauza celor spuse de Vadim într-o seară, OTV este închis pe repede înainte de către CNA, după ce Iliescu și Năstase ar fi ”sesizat” forul audiovizual.

De atunci, Corneliu Vadim Tudor mai are apariții sporadice la Marius Tucă Show de la Antena 1 sau la Nașul de pe B1 TV. Între timp, oameni de bază din PRM pleacă la PSD, PD sau PNL și procentele partidului se duc repede la vale.

La Alegerile Prezidențiale din 2004, Vadim nu mai intră în turul II, luând doar 13%. Adrian Năstase încearcă din răsputeri să-l convingă să-i dea voturile PRM, dar Vadim refuză și îl susține pe Traian Băsescu, care îi promite funcția de Vice-Președinte al Senatului.

Din al doilea partid, PRM devine o mică enclavă în Parlament, mai mult subiect de glume, decât orice altceva, iar Vadim revine la TV (inclusiv la Dan Diaconescu), dar fără succesul politic de altă dată. Din politician de prim rang, el devine ”personaj” de televiziune.

Primul ”viral” de pe YouTube

În 2008, YouTube-ul avea să-i aducă un nou public celui supranumit ”Tribunul”. Primul ”viral” cu el este dintr-o emisiune electorală de la TVR 1, unde acesta îl ”alintă” pe activistul Dragoș Bucurenci, numindu-l ”maimuță”.

De data asta, electoratul nu a mai fost impresionat de ”pamflete” sale și PRM-ul a ratat intrarea în Parlament, în toamna aceluiași an. Cu un partid în pragul dispariției, salvarea lui politică vine de la același vechi prieten – Dan Diaconescu, dar și de fostul său dușman de moarte, Gigi Becali.

Cu ocazia primelor Alegeri Europarlamentare, din 2009, Vadim și Becali își unesc forțele, dar mai ales electoratele și cu ajutorul mediatic oferit de Dan Diaconescu, reușesc să intre la limită în Parlamentul European. În paralel, Vadim Tudor începe să apară în emisiuni mondene, unde făcea ”reting”.

Pe oriunde era invitat, el făcea ”dezvăluiri” despre oameni politici importanți cum ar fi Traian Băsescu, Elena Udrea sau Victor Ponta. El susținea că ”sursa” acestor dezvăluiri ar fi fost anumiți ”generali patrioți din servicii”. Când i se cerea să aducă probe pentru dezvăluirile făcute, Vadim Tudor se eschiva rapid.

Invitat la Acces Direct, acesta declară că Președintele Traian Băsescu este foarte grav bolnav și urmează să moară. Pentru a demonstra că nu minte, el jură pe Biblie și spune că îi pare rău pentru Băsescu. Dar se pare că viața a avut alte planuri cu cei doi.

Vadim Tudor, vorbind la Acces Direct despre boala lui Traian Băsescu

Un alt celebru scandal ”monden” în care se implică Vadim Tudor este cel de la OTV, cu omul de afaceri Cristian Tânțăreanu. Cei doi se bălăcăresc ca la ușa cortului, în timp ce Diaconescu ”mimează” postura de moderator și încearcă să-i potolească.

Vadim Tudor, purtând o conversație ”amicală” cu Cristian Țântăreanu, în direct la OTV

”Escroaca” lui Vadim

La început de 2011, Vadim și al său ”minusculul” PRM, țin toate televiziunile din România în regim de ”Breaking News”. Este momentul în care executorul judecătoresc Daniela Somâldoc încearcă să evacueze sediul PRM, după ce acesta fusese retrocedat foștilor proprietari.

Vadim se ține tare de scaunul din biroul său și țipă la executoare, adresându-i apelative ca ”pitică nenorocită” sau ”Somâldoaca-escroaca”. De asemenea, o acuză pe biata femeie că acționează la ”ordinele lui Băsescu și Videanu”, îi trântește un pahar de apă în față și îi aruncă pe jos hârtiile.

Cu toată că o întreagă Românie a văzut ”circul” de la sediul PRM, asta nu l-a ajutat în niciun fel pe plan politic. După acest episod, Vadim se mută aproape de tot către ”zona mondenă”, apărând destul de des la emisiunea Un Show Păcătos, de pe Antena 1.

Deși, de cele mai multe ori, mergea pe subiecte mondene, a existat și un moment în care Vadim și-a demonstrat inteligența și memoria fantască pe care le poseda. Dincolo de ”nebunia” lui, el a fost un veritabil scriitor, sociolog și istoric.

Vadim Tudor la Dan Capatos în emisiune, spunând legat la ochii nașterii și morții unor mari personalități

În anii următori, Vadim Tudor va fi un ”client fidel” al acestei emisiuni. Un alt mega-scandal ”viral” din emisiunea lui  Capatos, este cel cu Anca Cârcu, o presupusă membră PRM. sau cum i-a zis Vadim, o ”cioară borâtă”. Nu știu cât o fi fost amenda de la CNA, dar ”retingul” sigur a fost mare, cât s-o acopere și de 10 ori.

Și pentru că acest ”reting” trebuie să ajungă la toată lumea, până ”în fund la taxatoare”, Vadim s-a bălăcărit și la PRO TV, în emisiunea lui Cătălin Măruță. De data asta, cu Mariana Moculescu (fosta soție a compozitorului Horia Moculescu) și cu Oana Zăvoranu (fosta soție a lui Pepe și fiica Mărioarei Zăvoranu).

Nici Kanal D nu a fost privat de ”reting-ul” lui Vadim. Ieșind de la Capatos din emisiune, el ”dă cu crucea” peste Mărioara Zăvoranu, care ieșea de la WowBiz. Cei doi s-au bălăcărit minute bune, în parcarea de la Romexpo, timp în care Vadim a făcut celebră expresia ”Da’, o m🇪🇺, nu vrei tu?”

Vadim Tudor, având o conversație ”ca între intelectuali” cu Mărioara Zăvoranu (Atenție, limbaj licențios!)

Ultimul ”viral” cu Vadim Tudor, este din ianuarie 2015, înainte de un live pentru România TV. Neștiind că este filmat, îl înjură pe aghiotantul său, Marian, pentru că nu îi aduce telefonul mai repede.

Scos din Parlament și cu un partid politic care se destrămă de la o zi la alta, Corneliu Vadim Tudor moare pe 14 septembrie 2015, în urma unor complicații suferite din cauza unui infarct miocardic. Cu toate derapajele sale, el a fost o personalitate importantă a României post-decembriste.

Unele voci spun că ”ieșirile” sale nu erau dovada unei tulburări psihice, ci un ”rol” pe care îl juca cu dibăcie, pentru a rămâne în atenția publicului. Chiar dacă unii ”epigoni” au încercat să-i copie stilul și discursul, Corneliu Vadim Tudor este și va rămâne UNIC.

Bibliografie:

Mihail Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *