La începutul anilor ‘80, începe declinul regimului comunist. Se introduc tot felul de măsuri de economisire, pentru a termina cât mai repede plata datoriei externe. Una dintre ele a fost sistarea, aproape completă, a importurilor din Vest.
Motivul oficial era că România nu mai avea nevoie de nimic de la Vestul decadent și se descurca foarte bine și singură. Motivul real era de fapt unul mai simplu: importurile din Vest se puteau face doar cu valută, valută de care era nevoie pentru plata creditelor.
Efectele acestei decizii au fost dezastruoase. Fabricile nu mai puteau aduce tehnologii și materii prime din Vest, astfel că produsele noastre au devenit necompetitive și depășite din punct de vedere tehnic.
Totuși, Ceaușescu a aprobat un import, care era absolut inutil și nu contribuia deloc la construcția socialismului în România. A cumpărat cel mai popular serial al anilor 80, Dallas, produs de televiziunea americană CBS.
Povestea din spatele lui e simplă: Intrigi, putere și rivalități se intersectează în familia Ewing din Dallas, unde luptele pentru controlul asupra imperiului petrolifer își găsesc terenul fertil pentru trădări și manipulări.
În felul ăsta, se gândea Tovarășul, oamenii muncii vor vedea problemele Vestului decadent (corupția, incompetența, amantlâcurile etc) și vor aprecia la adevărata lor valoare binefacerile Epocii de Aur.
Primul episod a fost difuzat în ajunul zilei de 23 August 1979 și a devenit un fenomen național. Poporul nu a considerat că se trăiește chiar așa de rău în Dallas și voia și ei să aibă casă cu piscină, să conducă mașini scumpe și să administreze imperii financiare.
Și asta în condițiile în care serialul a fost puternic mutilat de cenzura vremii, care scosese toate scenele care li s-au părut celor de acolo că abundă de băutură (în special whisky), mașini scumpe și sex. Oricum, dacă vedeai doar cum arăta moșia lui J.R. și era suficient să rămâi ”paf” și să îți dorești să fii acolo.
Drept urmare, străzile deveneau goale sâmbăta seara, ziua tradițională de difuzare a Dallas în anii ’80. Românii trăiau ”visul american”, chiar așa ciopârțit, cum era el. Femeile își creau și coafuri inspirate de femeile din serial, iar animalele de companie erau numite după personajele principale.
Realizând greșeala, tovarășii din conducerea de partid și de stat au oprit difuzarea serialului, dar ”răul” era deja făcut. Se spune că Dallas este unul dintre motivele care au dus la căderea regimului comunist în 1989.
După Revoluție, Dallas a fost reluat, în varianta integrală și i-a mai ținut odată pe români cu sufletul la gură.
Be First to Comment