Fenomenul OTV, ”Televiziunea Poporului”

OTV este probabil cel mai controversat post de televiziune din anii 2000. Emisiunile lui Dan Diaconescu au ținut cu sufletul la gură ”milioane” de telespectatori în fiecare noapte. Sau cel puțin asta spunea DD, când ne prezenta cu mândrie audiențele.

”Rețeta” postului a fost relativ simplă: scandaluri de tot felul, dispariții, sinucideri, crime, case bântuite sau cadavre aduse în direct – OTV a avut de toate. Multe dintre emisiuni au fost la limita legii audiovizuale și amenzile de la CNA nu au întârziat să apară. De două ori, „televiziunea poporului” a și fost închisă, ultima dată definitiv.

Un băiat simplu, din Caracal

În anul 1997, apare pentru prima dată la televizor Dan Diaconescu, un jurnalist semi-obscur, care lucrase pentru Dan Voiculescu la Jurnalul Național și care acum lucra la ziarul Cotidianul.

Marius Tucă (stânga) și Dan Diaconescu (dreapta), pe vremea când lucrau la Jurnalul Național | Sursă imagine: radiofxnet.ro

Diaconescu avea o emisiune la Tele7ABC, care se numea Dintre sute de ziare și la început semăna foarte mult cu ce fac acum Mircea Badea sau Radu Banciu. Doar că atunci presa scrisă (ziarele), încă era la putere. La scurt timp, emisiunea se transformă în talk-show.

Popularitatea lui va exploda în ianuarie 1999, după o emisiune în care Corneliu Vadim Tudor vorbește pentru prima dată despre presupusa idilă dintre actrița Rona Hartner și Președintele României de atunci, Emil Constantinescu.

Dan Diaconescu în emisiunea sa de la Tele7ABC | Sursă imagine: youtube.com

La sfârșitul anului 2000, Diaconescu pleacă de la Tele7. Acesta susține că a avut mai multe oferte, dar niciuna dintre ele nu ar fi fost pe placul lui, sugerând că i s-ar fi interzis anumite subiecte ”tabu”, pentru a nu deranja ”puterea”.

”Primul” OTV – Omega TV

În anul 2000, Diaconescu merge pentru prima dată la CNA să ceară licență pentru OTV (Omega TV). Printre vedetele postului se numărau actorul Florin Piersic sau jurnalistul Ion Cristoiu. Evident, emisiunea ”de forță” era cea a lui DD.

Fun fact, Cristoiu declara peste ani că ”dotările” de la OTV erau atât de rudimentare, că nici măcar nu exista un monitor de control în studio. De altfel, pe tot parcursul anilor 2000, televiziunea a fost subiect de glume, pentru că ar fi emis dintr-o ”garsonieră”.

Adevărul e că OTV emitea de la etajul 6 al unui bloc din zona Pieței Romane. Și da, studiourile erau mici, dar în niciun caz cât o garsonieră. Erau totuși un pic mai mari, să zicem cât un birou de firmă ”mijlocie”. Dar asta nu a împiedicat OTV să ”scrie” istorie.

Cum arată acum vechile studiouri ale OTV, din zona Piața Romană | Sursă imagine: wowbiz.ro

O altă glumă celebră era legată de faptul că Dan Diaconescu nu avea cască în ureche, pentru a comunica cu regia de emisie în timpul emisiilor live. Așa se face că într-o seară cineva din regie s-a târât prin studio, pentru a-i ”livra” lui Diaconescu o hârtie.

În ciuda ”lipsurilor, OTV crește foarte rapid în popularitate, datorită emisiunii de noapte a lui Dan Diaconescu. Stilul liber și subiectele abordate atrăgeau un număr din ce în ce mai mare de telespectatori. Și asta avea să fie o sabie cu două tăișuri.

Prima închidere a OTV (2002 – 2004)

Pe data de 10 septembrie 2002, DD îl are invitat pe același Corneliu Vadim Tudor. Ediția în română a BBC nota ca Vadim a lansat în acea seară, o serie de atacuri furibunde la adresa Ambasadorului SUA, dar și a unor persoane de etnie rromă sau evrei.

Un alt invitat în emisiune, Romeo Beja (sindicalist din Valea Jiului), a extins atacurile și asupra Președintelui Ion Iliescu, dar și a premierului Adrian Năstase. Emisiunea ar fi trecut neobservată dacă Președinția nu ar fi cerut CNA s-o analizeze cât mai repede. Ceea ce s-a și întâmplat, trei zile mai târziu.

Într-o ședință extraordinară, se decide ridicarea licenței de emisie a postului. Diaconescu îi acuză pe Iliescu și Năstase că ar fi intervenit la forul audiovizual, ca să-i retragă licența de emisie. Opoziția, în frunte cu Vadim și Traian Băsescu, spune același lucru. Vadim merge chiar mai departe și organizează un miting de susținere pentru OTV.

”Al doilea și ultimul OTV” – Oglinda TV

Aproape doi ani de zile, Dan Diaconescu a fost într-un con de umbră. În primăvara lui 2004, ca la un semn, el primește o nouă licență TV. Postul nu se mai numea Omega TV, ci Oglinda TV. Însă prescurtat, tot OTV era. Gurile rele spun că ar fi fost un ”blat” între Năstase și Diaconescu, în an electoral.

Cam un an de zile, ”noul” OTV s-a ținut departe de lume politică și s-a axat pe subiecte sociale sau tabloide. Din ce ce în ce mai multă lume era interesată de ”dezbaterile” interminabile din fiecare noapte. Un moment important este cutremurul din octombrie 2004, primul ”transmis” în direct de OTV.

Din 2005, odată cu căderea ”regimului” Năstase, postul revine ușor-ușor la formatul care l-a consacrat. În studio-urile sale, se reîntoarce și  Corneliu Vadim Tudor, care e la fel de slobod la gură, dar și  ”personaje” noi, ca Gigi Becali, Silviu Prigoană, Serghei Mizil sau Oana Zăvoranu.

”Fenomenul” OTV

Anul 2007 este momentul în care OTV se transformă din ”televiziune de garsonieră”, într-un adevărat fenomen național care avea să schimbe societatea românească din temelii. Începe ceea ce Dan Diaconescu numește cu mândrie ”otevizarea” României.

Tot atunci, emisiunea lui se transformă într-o emisiune de ”anchetă” și își fac apariția ”investigatorii” Luis Lazarus, Gabriel Padiu, Stelian Ogică, Mircea N. Stoian sau Nea’ Petrică. Seară de seară, în direct, erau ”rezolvate” ”cazurile” arzătoare ale României.

Primul dintre ele a fost ”Sinuciderea/Crima din Primăverii”, care a atras audiențe uriașe și le-a confirmat celor din studio că ”anchetele” lor sunt (pe) bune. Discutabil, din moment de niciuna dintre ele nu a fost finalizată. Dar nu ăsta era scopul.

Scopul era să țină oamenii cât mai mult în fața televizorului. De multe ori, Diaconescu și invitații săi ”trăgeau de timp”, anunțând ”dezvăluiri de senzație”. ”Rămâneți pe OTV, fiindcă nici nu știți ce pierdeți”, eram anunțați înainte de fiecare ”moment publicitar”.

Cazul Elodia

În luna august a aceluiași an 2007, avocata brașoveană Elodia Ghinescu dispare fără urmă. Unul dintre posturile TV care a acordat o atenție deosebită acestei știri, a fost OTV. Diaconescu și ai lui au transformat dispariția într-un veritabil serial de televiziune, care s-a întins pe sute de episoade.

Timp de doi ani de zile, postul de la ”Romană” a făcut o anchetă paralelă cu cea a Poliției Române. Și chiar era ”paralelă”, pentru că de multe ori nu aveau nicio legătură. S-a discutat inclusiv dacă Cioacă (soțul Elodiei), ar fi mers la baie între Rucăr și Bran.

Totul era însoțit de titluri bombastice, cum ar fi ”Cioacă recunoaște tot!”, ”Descoperire șocantă în casa groazei!” sau ”Elodia trăiește!”. Pe ecran era mereu afișat si marcajul ”Senzațional!”, menit să crească și mai mult suspansul, dar și interesul publicului pentru emisiune.

”Serialul Elodia” avea și o ”distribuție”. Pe lângă cei deja ”consacrați”, îi avem pe soții Tolea și Magda Ciumac, bona Magdei, Mircea N. Stoian, Iliuță Numerologul sau Roxy Manelista.

Elodia a fost ”găsită” de mai multe ori, ca să fie toată lumea fericită și audiența mare. Prima dată, avocata a fost găsită de Tolea Ciumac într-un sac, sac care a fost adus în mijlocul studioului OTV. O seară întregă, toată suflarea OTV-istă a stat cu sufletul la gură s-o vadă pe Elodia.

După ore bune de suspans, puțin după miezul nopții, telespectatorii aflau că în sac nu era Elodia, ci niște… cartofi. Reacția nevestei lui Tolea este ceva de neimaginat. Magda începe să plângă și să-l acuze pe Tolea că în loc să cumpere mâncare la copii, a cumpărat sacul de cartofi.

Apoi, epopeea ”găsirii” Elodiai a continuat la OTV, cu momente parcă și mai hilare. În altă seară, cel care săpa într-o râpă din județul Brașov, a fost oprit de Dan Diaconescu din obiectul muncii, pentru că trebuia să ia publicitate și se temea că vor rata momentul marii descoperiri.

Una din multele seri în care OTV a ”găsit-o” pe Elodia | Sursă imagine: mediastandard.ro

Cu fiecare episod din ”serial”, audiența OTV creștea, dar și numărul amenzilor date de CNA. Într-o seară, emisia OTV este oprită pentru 3 ore. iar DD acuză din nou jocuri politice și amenință cu ”dezvăluiri senzaționale” despre membrii CNA, dar și despre politicienii de la putere.

Atunci apare pentru prima dată sintagma de ”televiziunea Poporului” și titlul ”Jos labele de pe televiziunea poporului!”. DD face emisiuni întregi în care se victimizează și spune că OTV este iar în pericol să fie închis.

”Epigonii” lui Dan Diaconescu

Ușor, ușor și celelalte televiziuni încep să copieze ”rețeta” OTV, în emisiuni precum Acces Direct sau Un Show Păcătos, ambele difuzate de Antena 1 sau PoveȘtiri Adevărate de pe Acasă TV. Din păcate, previziunile lui DD s-au adeverit și ne ”bântuie” până în ziua de azi.

Primul ”viral” cu Dan Diaconescu de pe YouTube

Supărat că este deranjat în continuare de reporterii OTV, luptătorul de K1 Tolea Ciumac vine peste Dan Diaconescu în ianuarie 2009 și încearcă să-l bage cu forța într-un tomberon, la oră de maximă audiență. OTV-istul șef se jură și acum că totul a fost ”pe bune” și nu știa ce urma să se întâmple.

În căutarea unei noi ”Elodii”

Treptat, interesul pentru găsirea Elodiei scade, și atunci era nevoie de noi ”subiecte”. În ”garsoniera de la Romană” își face apariția o ”nouă generație” de personaje, care de care mai ”interesante”. Așa se naște un alt moment celebru pe YouTube, întâlnirea dintre transsexualul Naomi și Nikita de la Romană.

La un moment dat, Naomi este agresat(ă) de un grup de tineri din ”Noua Dreaptă” și se ”refugiază” sperit(ă) și cu părul distrus. Aici, Naomi este consolat(ă) de Nikita, care va face celebre zicerile ”Vai, da’ ce cucui are, Domnu’ Dan!” sau „Sufletul meu!”. Audiența părea să fie din nou în delir.

O altă nouî ”vedetă” a OTV este clarvăzătoarea Ildiko, care pretinde că poate citi cuvinte scrie pe foi, legată la ochi și cu o serie de prosoape plasate ”strategic” pe cap. Se pare că nu a prevăzut și faptul că va fi puțin arestartă pentru înșelăciune în 2005.

2009: OTV pleacă din ”garsonieră”

Dan Diaconescu avea planuri mari pentru vara lui 2009: să mute OTV într-un studio nou și modern și să-l ducă pe locul 1 în audiențe. Prima parte i-a ieșit, într-un fel, când a mutat postul într-o fostă hală a Uzinei Urbis din Bulevardul Preciziei.

Studiourile erau atât de mari, încât nu au mai fost bani pentru antifonarea lor și în timpul emisiunilor se auzea un ecou destul de puternic. Odată cu noile studiouri, moare o parte din ”magia” OTV, iar audiențele încep să scadă vertiginos.

Explicațiile pentru acest fapt erau destul de simple. Înainte, în studioul mic, telespectatorii păreau că stau la masă cu DD și invitații său. Acum, studioul era așa de mare, că te ”pierdeai” prin el. Și asta se pare că a influențat negativ audiența, care rezona cumva cu ”simplitatea” OTV.

Primul ”viral” din noile studiouri OTV este cel cu o femeie, care aparent era posedată de o ”armată de draci”. Ea s-a tăvălit mai întâi prin culise, ca mai apoi să intre peste Diaconescu în emisiune și să ”facă curat” și prin studio.

2010: De la ”Televiziunea Poporului” la ”Partidul Poporul”

În luna iunie a lui 2010, Domnu’ Dan este arestat preventiv sub acuzația de șantaj. Iese 4 zile mai târziu și anunță că își face un partid politic și că va candida la funcția de președinte al României. Mă scuzați, la funcția de ”președinte al poporului”.

Așa se naște Partidul Poporului – Dan Diaconescu și OTV se transformă în ”tribună electorală”. Aproape în fiecare seară, ”viitorul președinte al României” ne prezeintă planul său în 100 de puncte, adică ce va face PP-DD după ce va prelua puterea.

Între ele, erau și chestii de bun simț, dar unele erau de-a dreptul fanteziste: ca aducerea sabiei lui Ștefan cel Mare din Turcia, sau înființarea ”Tribunalului Poporului”, care să judece toți guvernanții post-decembriști.

CNA amendează OTV-ul la ”foc automat” pentru publicitate electorală, dar Diaconescu era ”pe cai mari”. Și asta s-a văzut la Alegerile Parlamentare din 2012, unde PP-DD se clasează pe locul al treilea după USL și ARD, cu un scor de 12%.

Imediat după alegeri, partidul începe să se ”dezintegreze” și mulți dintre membrii lui pleacă la alte partide, inclusiv unii apropriați de Diaconescu, cum ar fi Tudor Barbu sau Daniel Fenechiu. DD îi amenință că vor plăti despăgubiri usturătoare.

Ianuarie 2013 –  A doua închidere a OTV

Nici OTV-ul nu stătea mai bine, fiind de 2 ani în insolvență pentru datorii acumulate către casele de producție sau către CNA, în urma amenzilor neplătite. Pe 22 ianuarie 2013, CNA decide să retragă din nou licența OTV, pentru neplata amenzilor.

Așa se încheie existența zbuciumată a OTV, post care a dus conceptul de televiziune în tot felul de ”cotloane ne-explorate” ale audiviozulului. Dar ”spirutul” său trăiește și azi, mai puțin la TV și mai multe în on-line.

Mihail Written by:

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *